Shenzhen historia

Shenzhen är en stad i sydöstra Kina som ligger i provinsen Guangdong. Till antalet bor det runt 7 miljoner personer i Shenzhen och staden ökar hela tiden. I folkräkningen 1990 bodde det endast 1,7 miljoner. Shenzhens historia är, precis som många andra kinesiska städers historia, spännande.

Shenzhens tidiga historia

Själva namnet ”shenzhens” historia började redan 1410, under Mingdynastin. Kineserna kallade nämligen avloppen i risfälten för ”zhen”. Shenzhen betyder därför helt enkelt ”djupa avlopp” och marken kring området där Shenzhen senare kom att ligga var fylld av dessa. Shenzhen historia börjar dock formellt i 1979, då Deng Xiaoping grundade staden. Tanken var att Shenzhen skulle vara en ekonomisk fristad och stå som ett alternativ till huvudstaden Hongkong. I begynnelsen av Shenzhens historia bestod staden och dess område mestadels av bönder och landsbygd, varav några av byarna var Shekou och Futian. I senare del av vår historia har dock de nämnda byarna vuxit ihop med storstaden Shenzhen.

Shenzhens historia som ekonomisk frizon

I början av det mer moderna Shenzhens historia var fisket den viktigaste inkomstkällan, men skulle senare i sin historia utvecklas till att attrahera investerare inom industrin från Hongkong. Succén var tydlig, Shenzhen blev en betydande del av den historiska ekonomiska reformen och hjälpte till att öppna upp Kina mot omvärlden. Sakta men säkert kunde Shenzhen skriva in sig i Kinas historia som en av de största städerna i den region som kallas Pearl River Delta. Regionen är känd som både ett ekonomiskt maktcentra i Kina, samt den största basen för tillverkning i hela världen. 1988 togs ytterligare ett kliv i Shenzhens ekonomiska historia, då Shenzhen som första stad blev erkänd till att ha rätten att på provinsiell nivå sköta den ekonomiska förvaltningen.

Shenzhen idag

Trots att Shenzhen formellt sett alltså bara har 30 år av historia på nacken är det verkligen en spännande stad som vittnar om ekonomisk kreativitet och kämpaglöd. Själva hjärtat i Shenzhen finner du i kvarteren i downtown och framför allt i Hubei Village, strax öst om Dongmen. Här märks Shenzhen historia som allra bäst, särskilt den del av dess historia som tillhör Mingdynastin. Arkitekturen visar spår ända från den tid i Shenzhens historia då staden ännu inte blivit formell. Hur denna del av Shenzhen har lyckats undvika moderniseringen är svårt att förstå, men så är det. När du strosar genom denna del av Shenzhen är det oundvikligt att känna historiens vingslag och man får känslan av att vara i en liten by på den kinesiska landsbygden.